Oferujemy inne ALKOHOLE

Galeria Bartosz Łatkowski – alkohole Łódź

Piwo, którego historia sięga V wieku p.n.e., jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych produkowanych przez ludzi. Prymitywne formy piwa były wytwarzane już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Przez tysiąclecia proces produkcji piwa rozwijał się, a ilość zwolenników złotego trunku rosła. Dzisiaj przemysł piwowarski  to biznes na skalę światową składający się z kilku dominujących międzynarodowych firm oraz tysięcy mniejszych producentów, od browarów regionalnych po browary rzemieślnicze.

                Samo słowo „piwo” pochodzi z dawnych języków germańskich .

Piwo możemy podzielić na wiele gatunków/rodzajów, ze względu na:  materiał z jakiego zostało wykonane, sposób produkcji, moc, zawartość ekstraktu oraz jego wygląd.

Najważniejszym podziałem piwa na świecie jest podział na rodzaj fermentacji związany z rodzajem drożdży używanych do produkcji. I tak rozpoznajemy:

  • Ale – piwa górnej fermentacji
  • Lager – piwa dolnej fermentacji

Na dalszy podział gatunków piwa wpływa wiele czynników. Poza rodzajem fermentacji rozróżniają one również smak, aromat, moc, zawartość ekstraktu, goryczkę, kolor piwa oraz dodatki . Najpopularniejszym rodzajami piwa są:

  • Pils (zwany również Pilznerem) – popularne piwo dolnej fermentacji. Swoją nazwę zawdzięcza czeskiemu miastu Pilzno, gdzie do dzisiaj jest produkowany jeden z najbardziej rozpoznawanych pilsów świata Pilsner Urquell. Piwa te nie przekraczają mocy 5,5% objętości alkoholu a ilość ekstraktu mieści się w przedziale od 11 do 14.
  • Lager – pod tym określeniem mieści się szereg piw zarówno ciemnych, jak i jasnych. Od pilsów różni je wyraźniejszy smak, większa zawartość ekstraktu, alkoholu, mniejsza goryczka oraz ciemniejszy kolor.
  • Marcowe – dawniej z powodu braku urządzeń chłodniczych do przechowywania piwa niektóre jego gatunku były wywarzane w pewnych okresach. I tak piwo marcowe nazwę swoją zawdzięcza ostatniemu miesiącowi, w którym można było zebrać i zmagazynować  lód potrzebny do zapewnienia odpowiedniej temperatury. Piwo o bardzo charakterystycznym smaku, większej zawartości alkoholi oraz kolorze miedziano-bursztynowym.
  • Pszeniczne – wytwarzane metodą górnej fermentacji z co najmniej 51% słodu pszenicznego. Pozostała część może stanowić słód jęczmienny. Piwo to, poza jego unikatowym smakiem, charakteryzują aromaty owocowe (w szczególności cytrusy) oraz korzenne. Piwa te mają kolor od jasno-żółtego do aż po ciemno-pomarańczowy.
  • Koźlak – swoją historię zawdzięcza mieście Einbeck, gdzie były produkowane pierwsze rodzaje tego piwa. Jest piwem, które może być wytwarzane zarówno za pomocą górnej jak i dolnej fermentacji. Charakterystycznym elementem tego piwa jest zawartość ekstraktu, która stanowi od 16 do 18% w zależności od rodzaju. Barwa bursztynowa.

Od kilku lat coraz większym zainteresowaniem cieszą się w Polsce piwa małych browarów, co świadczy o co raz większej świadomości złotego trunku. Browary takie jak Pinta, Alebrowar, Browar Widawa, Browar Boss Witnica, Browar  Zamkowy Racibórz, Browar Perun, Browar Namysłów, Browar Wąsosz oraz wiele innych, co krok zaskakują nas nowymi piwami oraz kompozycjami. Małe browary rosną w siłę, a ilość klientów sięgających po piwa wielkich korporacji piwnych z dnia na dzień maleje.


Wódka – jest destylatem składającym się przede wszystkim z wody oraz etylenu. Tradycyjna wódka powstaje poprzez fermentację ziaren zbóż lub ziemniaków. Destylować wódkę można z dowolnego produktu bogatego w skrobię lub bogatego w cukier materiału roślinnego. Słowo wódka pochodzi od słowiańskiego określenia „małej wody” czyli „wodki”. Najstarsze źródła, w których pojawia się słowo wódka to Akta Grodzkie, dokumenty sądowe z Palatynatu Sandomierskiego, co dowodzi iż napój ten towarzyszy naszemu narodowi od wieków. Doświadczenie zebrane przez ten czas pozwoliło nam doprowadzić proces wytwarzania wódek nie tylko czystych, ale i smakowych do jakości docenianej na całym świecie. Dzięki temu James Bond pije Belvedere wytwarzany przez Polmos Żyrardów, a Bruce Willis wódkę Sobieski.

Ze względu na jakość możemy podzielić wódkę na cztery podstawowe grupy:

  • Proste/zwykłe – produkcja tych alkoholi jest bardzo prosta. Jest to spirytus monopolowy rozcieńczany wodą.
  • Wyborowe – destylacja dwukrotna
  • Luksusowe – destylacja minimum trzykrotna
  • Wódki klasy premium, superpremium oraz ultrapremium – wódki najwyższej klasy na świecie, do produkcji wykorzystuje się nie tylko wielokrotną destylację oraz różnorodne filtry. Każda z tych wódek ma swój wyjątkowy smak i „charakter”, który wyróżnia ją na tle innych alkoholi. Tu warto wymienić takie gatunki jak Chopin Wódka, Belvede, Bieluga, Absolut Elix, Grey Goose, Ciroc (wytwarzana z winogron) czy Wyborowa Exquisite.

Gin – jest to alkohol, który swój specyficzny smak zawdzięcza owocom jałowca. Pierwotnie destylaty na bazie jałowca były używane w medycynie jako lek na choroby nerek oraz żołądka. Minęły tysiąclecia zanim zostały wprowadzone do branży spirytusowej. Mimo, iż potocznie uważa się Wielką Brytanię za ojczyznę ginu, pierwsze receptury powstały w Holandii. To właśnie Holendrzy podczas wojny trzydziestoletniej w XVII wieku wprowadzili gin na „wyspy”. Nazwa gin pochodzi od słowa jałowiec czyli „juniper”, która w potocznej mowie szybo przybrała swoją uproszczoną nazwę „gin” i utrzymała się po dziś dzień. Na smak ginu wpływa jałowiec, ale bazą do produkcji destylatu jest kukurydza lub jęczmień. Na  aromaty ginu wpływ ma szereg innych środków smakowo-zapachowych takich jak cytryna, skórka pomarańczy, cynamon, a nawet kolendra.

Istnieją dwa główne typy/rodzaje ginu: w stylu angielskim – wytrawne, oraz  w stylu holenderskim – słodkie. Gin jest jednym z niewielu alkoholi na świecie, który jest przewidziany jako składnik koktajli. Nie poleca się go pić bez dodatków. Większość alkoholi na świecie ma duże obostrzenia co do miejsca produkcji swoich alkoholi jak np. cognac, armaniac itd. W przypadki ginu jest inaczej. Przykładowo tylko garstka popularnych London Dry Gin jest w rzeczywistości produkowana w Londynie.

Najwięcej ginu sprzedaje się… Na Filipinach (tak, to nie żart). 1/3 całego spożycia ginu na świecie jest wypijana przez Filipińczyków. Następna w spożyciu jest Hiszpania oraz USA, a dopiero na czwartym miejscu Wielka Brytania.

Najbardziej popularnymi markami ginu na świecie są: Bombay Gin, Gordon’s Gin, Hendrick’s Gin, Finsbury Gin, Beefeater Gin, Seagram’s Gin czy Tanqueray Gin.


Brandy – napój spirytusowy wytwarzany poprzez destylację wina. Nazwa pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, co oznacza „spalone wino”. Osiąga moc 35-60% alkoholu. W zależności od jakości, brandy jest starzone na dwa sposoby. Wyższej jakości trunki są sezonowane za pomocą metody tradycyjnej, czyli starzenia w drewnianych beczkach. Niższej jakości zaś za pomocą karmelu, którego zabarwienie ma za zadanie naśladować kolor powstały z przechowywania w beczkach.  Brandy jest produkowane na całym świecie. Najbardziej znanymi regionami słynącymi z produkcji są Cognac oraz Armagnac w południowo-zachodniej Francji.

Rodzaje brandy:

  • Koniak / Cognac –najbardziej znana brandy na świecie, która swoją nazwę zawdzięcza regionowi, w którym jest produkowany. W jej skład wchodzą departamenty Charente oraz Charente-Maritime. Aby brandy produkowana w tym regionie mogła być nazywana koniakiem musi spełniać wymogi apelacji „Appellation d’origine contrôlée”, które nie tylko dotyczą miejsca pochodzenia winogron czy szczepów, z jakich można wytwarzać Cognac, ale również procesu produkcji. Najczęściej używanym szczepem do produkcji jest Ugni Blanc, zwany lokalnie Saint-Emilion. Cognac musi być destylowany co najmniej dwa razy w miedzianej aparaturze i starzony nie mniej niż dwa lata w beczkach z dębu francuskiego pochodzącego z regionu Limousin albo Troncais.

Zgodnie z BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) rozróżniamy następujące rodzaje koniaków:

– V.S (Very Special) oznacza, iż najmłodszy z składników mieszanki brandy był przechowywany nie mniej niż dwa lata.

– V.S.O.P (Very Special Old Pale) gdzie najmłodszy składnik brandy był starzony w beczce przez okres nie krótszy niż cztery lata.

– X.O (eXtra Old) określa rodzaj brandy, w której najmłodszy ze składników jest starzony przez okres nie krótszy niż sześć lat. W roku 2016 mają się zmienić przepisy dotyczące okresu starzenia Koniaków X.O. z sześciu do dziesięciu lat.

Ciekawą sprawą jest nazewnictwo francuskich koniaków w języku angielskim. Określenia V.S., V.S.O.P. oraz X.O. zostały stworzone w XVIII wieku dla Brytyjczyków, którzy byli głównymi odbiorcami tego destylatu.

Do najbardziej rozpoznawanych marek koniaków na świecie należą: Hennessy, Camus, Otard, Rémy Martin, Hine, Martell, i Courvoisier.

  • Armaniak – jest produkowany z winogron uprawianych w regionie Armagnac znajdującym się w południowo-wschodniej części Francji. Armagnac jest prawdopodobnie pierwszym regionem we Francji, który rozpoczął destylację brandy.  Rozróżniamy trzy rodzaje apelacji Armagnac związanych z miejscem produkcji: Ténerèze,  Haut-Armagnac oraz najbardziej popularny Bas-Armagnac. Mieszczą się one w departamentach: Gers, Landes oraz  Lot-et-Garonne.  Do produkcji destylatu zgodnie z apelacją dopuszcza się dziesięć szczepów winogron. Najważniejsze z nich to: colombard, ugni blanc i folle blanche. Ze względu na długość starzenia rozróżniamy trzy rodzaje Armaniaków:

– VS– „Very Special” -jest starzony co najmniej przez 18 miesięcy

– VSOP – „Very Superior Old Pale”-  starzony przed okres co najmniej 4,5 roku

– XO – „Extra Oryginal” – starzony co najmniej przez 5,5 roku

  • Brandy de Jerez – jest to brandy produkowana tylko w jednym miejscu na świecie: w regionie Jerez w Andaluzji (Hiszpania). Dokładne miejsce wytwarzania określa „Trójkąt Sherry”, czyli trzy gminy: El Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda oraz Jerez de la Frontera. Ten rodzaj brandy jest często wykorzystywany jako składnik do produkcji sherry.
  • Brandy greckie powstają przede wszystkim ze szczepów Savatiano, Sultana i Black Corinth zmieszanych ze szczepem Muscat. Większość producentów utrzymuje receptury od czasów starożytnych. Najbardziej rozpoznawaną brandy na świecie jest Metaxa (Metaxa 5*, Metaxa 7*, Metaxa 12*, Metaxa Grand Fine, Metaxa Private Reserve 30yo). Ilość gwiazdek oznacza wiek brandy
  • Stravecchio – jest to brandy produkowane w północnej części Włoch od 1700 roku w regionach Emilia-Romagna oraz Veneto ze szczepów takich jak Sangiovese i Grignolino. Najbardziej znane rodzaje włoskiej brandy to Vecchia Romagna, Straveccio Branca czy Stock 84.
  • Pisco – jeden z niewielu rodzajów brandy sprzedawany w bezbarwnej postaci. Jest produkowana w Chile oraz Peru, gdzie do dzisiaj trwają spory o prawo do używania nazwy „Pisco”
  • Brandy amerykańska – pochodzi z destylacji winogron pochodzących z największego regionu produkcji wina – Kalifornii
  • Brandy Ormiańska – produkowana na równinie Ararat, której zawdzięcza swoją nazwę. Najbardziej znana na świecie brandy tego regionu. Występuje w wersjach starzonych od 3 do 25 lat.

Tequila –destylat produkowany w Meksyku z niebieskiej agawy. Najczęściej jest produkowana z zawartością alkoholu 38-40% mimo, iż meksykańskie prawo pozwala produkować ją w mocy od 31 do 55%.  Jej historia sięga XVI wieku. Prymitywną formę tequili stworzyli Aztekowie długo przed przybyciem Hiszpanów, lecz to dopiero Hiszpanie rozpoczęli destylację błękitnej agawy „na kształt” brandy.

Tequilę możemy podzielić zgodnie z dwoma kryteriami:

Składu:

  • Mieszane – ich skład jest nie mniejszy niż 51% destylatu z agawy np. Jose Cuervo, Sierra, Olmeca
  • 100% agawa np. El Jimador, Patron Tequila, Corralejo Tequila

Wieku:

  • Biała zwana również srebrną. Jest to butelkowana nie dalej niż dwa miesiące po procesie destylacji.
  • Złota zwana również młodą. Powstaje poprzez starzenie „białej tequili” lub poprzez mieszanie białej ze starzoną.
  • Repasado zabutelkowana po upływie od dwóch miesięcy do jednego roku po starzeniu w beczkach.
  • Añejo starzona co najmniej rok, ale nie więcej niż trzy lata w beczce.

Extra Añejo – ten rodzaj tequili powstał w 2006 roku. Jest to destylat starzony w beczkach nie mniej niż 3 lata.


Rum to napój alkoholowy powstały z trzciny cukrowej w procesie fermentacji, oraz późniejszej destylacji. Destylat  jest starzony w dębowych beczkach. Większość produkcji rumu na świecie pochodzi z Ameryki Łacińskiej oraz oczywiście Karaibów. Poza tym jest produkowany m.in. w Hiszpanii, Austrii, Czechach, Indiach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych  oraz w Kanadzie.

Rozróżniamy kilka rodzajów rumów:

  • Rumy Ciemne – posiadają szeroki wachlarz kolorów (od ciemno czarnego do odcieni czerwonego). Najczęściej do ich produkcji używa się skarmelizowanego cukru lub melasy. W smaku nie tylko są bardziej wyraźne, ale też mniej słodkie od rumów złotych. Capitan Morgan Black Rum, Pampero Black Rum, Bacardi Black Rum, Havana Black Rum,
  • Rumy złote – określane również rumami bursztynowymi. Swój kolor zawdzięczają starzeniu  w dębowych beczkach.  Bacardi Gold Rum, Capitan Morgan Gold Rum, Pampero Gold Rum
  • Rumy białe – określane również srebrnymi. Swój kolor zawdzięczają filtracji, która następuje po starzeniu w beczkach. W smaku dominuje charakterystyczna słodycz. Np. Bacardi White Rum, Capitan Morgan White Rum, Malibu, Angostura White Rum. Najbardziej znanym typem tego rumu jest pochodząca z Brazylii cachaça.
  • Rumy wzmacniane – są znacznie mocniejsze od standardowych rumów. Osiągają moc 75-80% alkoholu. Przykładem takiego rumu jest np. Bacardi 151.
  • Rumy premium – wysokiej jakości destylaty, które są produkowane w znacznie mniejszych, wręcz butikowych ilościach. Są one nie tylko tworzone z najlepszych produktów, są również znacznie dłużej starzone. Przykładem takiego rumu jest np. Zacapa 23 YO czy choćby Rum Dictatior 12 YO czy 20YO.
  • Rumy typu „spiced” – bogate w aromaty przypraw takich jak cynamon, rozmaryn, anyż, pieprz. W kolorze ma barwę od ciemnozłotej do prawie jasno czarnej bacardi oakheart Rum oraz Sailor Jerry Rum.
  • Rumy Aromatyzowane – rumy, w których znaczną rolę odgrywają aromaty owoców takich jak mango, pomarańcza, brzoskwinia, limonka.