Oferujemy WHISKY

Galeria Bartosz Łatkowski – whisky Łódź

Whisky – w wielkim skrócie jest to alkohol powstały podczas destylacji ze sfermentowanego zacieru zbożowego powstałego np. z jęczmienia, kukurydzy, żyta lub pszenicy.  Na świecie rozpoznajemy wiele rodzajów oraz klas whisky określających materiał (ziarna) z jakich whisky powstaje, sposoby destylacji, czy choćby sposób i czas starzenia. Słowo „whisky” wywodzi się z celtyckiego określenia wody.  Ważnym aspektem dotyczącym określenia „whisky” jest różnica między „whisky” a „whiskey”. Są dwie szkoły określające różnicę w pisowni. Jedna głosi, iż jest to zwykła różnica w wymawianiu tego słowa w zależności od miejsca na świecie, i tak „whiskey” jest zmiękczane literą „e” przez Irlandczyków, a „whisky” jest powiązane ze Szkocją. Druga szkoła mówi, iż kiedy Szkoci zaczęli obniżać jakość swoich destylatów Amerykanie oraz Irlandczycy stwierdzili, że nie będą podpisywać swoich produktów tą samą „marką”. Tak powstała „whiskey”. W Irlandii określenie to pozostało po dzień dzisiejszy, natomiast w U.S.A. w zależności od destylarni. Takie destylarnie jak George Dickel, Maker’s Mark czy Old Forester używają określenia „whisky”.

Prawdopodobnie pierwsza na świecie whisky była wytwarzana już dwa tysiące lat przed naszą erą przez Mezopotamskich Babilończyków. Nie ma jednak jednoznacznych dowodów na to, iż to właśnie Babilończycy byli prekursorami whisky. Za okres rozkwitu destylacji produktów whisky-podobnych uznaje się XV wiek. Jak większość ze znanych nam do dzisiaj alkoholi, również whisky była pierwotnie używana do celów medycznych.  Najstarsze odnotowane wzmianki o whisky pochodzą z 1405 roku i pochodzą z Irlandii. Najstarsza wzmianka o szkockiej whisky podchodzi z 1494 roku. Jest to zapis o wysłaniu zboża do mnicha Brata Johna Cor na rozkaz króla, w celu wykonania whisky.  W 1608 roku powstaje najstarsza (z istniejących do dzisiaj) licencjonowana destylarnia whisky – Bushmills Dislillery.

Do destylacji whisky używa się miedzianej aparatury ponieważ usuwa ona związki na bazie siarki z alkoholu, które pozostawiają nieprzyjemny posmak. Nowoczesne przyrządy do produkcji whisky są produkowane ze stali nierdzewnej. Wewnętrzna, mająca styczność z destylatem część aparatury jest pokryta miedzią.

Whisky dojrzewa w beczkach. Okresem dojrzewania nazywamy czas między fermentacją a butelkowaniem. Tylko ten okres ma wpływ na wiek whisky. Czas jaki whisky po wyjęciu z beczek spędza w butelce nie ma większego wpływy na wartość trunku. Pomijając zmieniające się etykiety, oraz wartość sentymentalną.

Wyróżnia się dwa główne typy whisky:

  • Malt whisky – składające się jęczmienia słodowego
  • Grain whisky – które mogą być wytwarzane z praktycznie każdego rodzaju ziarna

Malt whisky mogą być wytwarzane w następujące sposoby:

  • Single malt whisky – czyli whisky, która jest wytwarzana w jednej destylarni, z jednego rodzaju zacieru, do którego produkcji używa się jednego rodzaju ziarna słodowego. W większości przypadków single malt whisky nosi nazwę gorzelni w której jest destylowana, ma określony czas, jaki whisky leżakowało w beczkach oraz informacje o pewnych procesach starzenia, jak na przykład informacje o rodzaju beczek (np. po sherry). Single malt whisky jest coraz bardziej obecnym rodzajem whisky na polskim rynku. W naszych sklepach możemy spotkać takie single malt’y jak: Aberlour,Ardbeg, An Cnoc, Ardmore Arran, Auchentoshan, Balwenie, Benriach , Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Bushmills, Caol Ila, Cardhu,Clynelish, Cragganmore, Dalmore, Dalwhinnie, Glen Grant, Glendronach, Glenfarclas, Glenfiddich, Glengoyne, Glenlivet, Glenmorangie, Highland Park, Highland Queen, Isle of Jura, Knockando, Lagavulin, Laphroaig, Macallan, Nikka, Oban, Old Pulteney, Singleton,Speyburn, Springbank, Talisker, Yamazaki.
  • Blended whisky – składają się z mieszaniny różnych rodzajów malt whisky. Mogą one pochodzić z różnych destylarni. Za ich mieszanie odpowiada „blender”, który może je dowolnie mieszać aby uzyskać smak zgodny z marką produkowanego trunku. Zatem nazwa whisky może całkowicie pomijać nazwę destylarni i może być „marką własną” taką jak np. Johny Walker, Jameson, Williams, Long John, Blackbush, Bushmills Original, Tullamore Dew czy Ballantines
  • Blandet malt whisky –jest mieszanką słodowych whisky z różnych gorzelni . Często również opisywana jako „pure malt” lub „malt” whisky. Jeszcze do niedawna zielony Johny Walker był przykładem pure malt whisky.
  • Cask strenght – znany również jako „barrel proof”. Jest to rzadki rodzaj whisky, a do wytworzenia go używa się najbardziej jakościowych destylatów. Butelkuje się je bezpośrednio z beczek bez rozcieńczania. Ich moc może być różna.
  • Single cask/single barrel – whisky są butelkowane z pojedynczych beczek. Bardzo często na butelkach widnieje informacja z numerem beczki oraz numerem butelki. Whisky single cask tej samej firmy ale z innej beczki może mieć inny smak od swojej poprzedniczki z innej beczki..